Les aan vluchtelingenjongeren op Mundus College

Sinds december 2015 geeft het Mundus College in samenwerking met DENISE les aan vluchtelingenjongeren die verblijven in de noodopvang. In het begin kwamen ze met een bus vanuit de noodopvang uit Zuidoost naar school. Na de kerst zijn de leerlingen verdeeld over de Groenhof – een bejaardencentrum aan de Marnixstraat – en het oude Calvijn met Junior aan de Schipluidenlaan. De leerlingen komen nu zelfstandig met het ov. 

Turbulent

Het oorspronkelijke idee was dat de vluchtelingen ongeveer 3 maanden in de noodopvang zouden verblijven. Inmiddels hebben ze via de IND gehoord dat het wel tot 15 maanden kan duren.
De groep leerlingen – in het begin 38 in totaal – is gevarieerd: veelal Syrische vluchtelingen, maar ook kinderen uit Irak. Ook de leeftijd en onderwijsachtergrond is divers. Ouders vinden het fijn dat hun kinderen weer naar school gaan en er enige regelmaat in hun leven komt. Het leven in de noodopvang is allerminst rustig. De toekomst is onzeker en wat de kinderen hebben meegemaakt in hun eigen land en tijdens hun vluchtreis heeft sporen bij ze achtergelaten.

Ondersteuning voor docenten

Voor de docenten hebben we een bijeenkomst met Spirit georganiseerd met als thema: ‘wat is belangrijk om te weten als je lesgeeft aan een klas met vluchtelingkinderen met onverwerkte trauma’s?’  Wat kun je tegenkomen, wat moet je doen en wat zeker niet? Vooral de leerlingen van 12, 13 en 14 jaar hadden het in het begin moeilijk. De wat oudere leerlingen zijn geweldig enthousiast aan de slag gegaan. Voor de docenten was het in het begin een uitdaging – ondanks veel expertise met nieuwkomers – om de juiste aanpak en leerstof in te zetten. 

Grote betrokkenheid collega’s

Veel collega’s hebben spontaan geholpen tijdens de lessen en Arabisch sprekende collega’s waren altijd bereid om te vertalen en gesprekken te voeren met de kinderen bij enerverende situaties. Naast het leren van de Nederlandse taal hebben we al snel iedere dag sport op het rooster gezet. Ook  beeldende vakken en drama zijn lesuren waar de leerlingen graag zijn. Er is grote betrokkenheid onder de collega’s. Dat bleek vooral toen begin februari leerling Nour vlak bij onze school geschept werd door een auto en zwaargewond in het VU-ziekenhuis terechtkwam. Nour heeft veel bezoek gehad en is gelukkig weer genezen.

Doorstromen naar een gewone klas

We hebben inmiddels toch ook alweer van redelijk wat leerlingen afscheid genomen. Ze zijn naar een AZC gegaan of ouders zijn zelf vertrokken naar elders. Een deel van de groep is er nog en na de voorjaarsvakantie zijn de leerlingen ingedeeld in de reguliere nieuwkomersgroepen. Het leek ons en de leerlingen een goed plan dat de leerlingen in een gewone klas te zitten net als alle andere nieuwkomers. Het leren van het Nederlands en de regelmaat van een normale schooldag maakt dat ze nu volledig zijn opgenomen in ons onderwijs. 

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV)

Via de gemeente weten we dat er binnenkort alleenstaande minderjarige vluchtelingen geplaatst worden in Amsterdam. Zij hebben een verblijfsstatus van 5 jaar gekregen. Deze jongeren worden ook voor een deel door ons opgevangen. Het zijn voornamelijk 16- en 17-jarige jongeren uit Syrië en Eritrea. We bereiden momenteel voor hoe we deze jongeren opvangen en welk onderwijs we samen met de andere scholen van Esprit kunnen verzorgen. Vooralsnog komen ze in de reguliere instroomgroep Mundus College/DENISE van waaruit het onderwijs aan alle nieuwkomers start. Een flexibele dynamische groep waar de docenten veel ontwikkelen en samen met elkaar onderwijs vormgeven. Onderwijs aan een groep die er iedere week weer anders uit kan zien!

Terug naar de nieuwsbrief