Meer afval recyclen

Onlangs hebben 6 leerlingen uit de Businessplusklas van het Marcanti College meegedaan met een internationale prijsvraag. In de categorie Global Responsibility hebben ze de 1e prijs gewonnen met hun idee dat afval scheiden beloont en stimuleert. Dankzij hun inspirerende ondernemerschap en de mede-inzet van havoleerlingen plaatst Marcanti binnenkort gescheiden afvalbakken. Een mooi initiatief voor een duurzame toekomst! Welke school van Esprit volgt?

Project Global Responsibility

Het Marcanti College doet elk jaar mee aan een internationaal t-MBA project, een initiatief van de scholengroep Doga Schools in Turkije waar jaarlijks honderden scholen wereldwijd aan meedoen. Hiermee waarborgt Marcanti het ondernemende en internationale karakter van zijn businessklassen en krijgt de creativiteit van de leerlingen een extra stimulans. Deze keer deed Marcanti mee aan het project Global Responsibility. Doel? Leerlingen maatschappelijke verantwoordelijkheid aanleren en ze uitdagen om oplossingen te bedenken op het gebied van recycling en tegengaan van voedselverspilling.

Recyclen stimuleren en belonen

Op 21 januari 2015 nam het winnende team een cheque van $ 5.000 in ontvangst tijdens de prijsuitreiking in Londen. Het team bestaat uit de leerlingen Sherine Uitenwerf , Kawtar Mellache, Berkan Yigit, Fatih Ates, Seyma Köse en Amine Mert. Onder begeleiding van hun economiedocenten Fatma Gül Topcu en Sultan Göksen bedachten zij een afvalcontainer met 3 gescheiden bakken voor plastic, glas en papier. Wat deze afvalcontainer zo bijzonder maakt? Zodra je je afval gescheiden in de container stopt, ontvang je een waarde- of kortingsbon. Vervolgens kun je ervoor kiezen om deze bon te doneren aan kinderen in een weeshuis.

Al snel bleek dat het gewonnen bedrag niet genoeg was om het project te realiseren. De leerlingen hebben hun idee daarom overgedragen aan de gemeente Amsterdam en zij hopen dat het idee in de toekomst alsnog wordt uitgevoerd.

 

Ondersteuning door havoleerlingen

Om het gewonnen bedrag toch voor afvalscheiding in te zetten, hebben havoleerlingen van Marcanti de business-klassen ondersteund. Al snel ontstond het idee om het gewonnen bedrag in te zetten voor afvalscheiding op school. De leerlingen Dilara Sakarya, Ernest Abankwah, Mohamed el Hannouti, Ishaak Pitai en Asman Khan deden in korte tijd onderzoek naar de mogelijkheden om gescheiden afvalbakken te plaatsen op school. Ze interviewden ambtenaren van de gemeente van Amsterdam, ontwikkelden een website met een filmpje voor in de kantine om leerlingen te motiveren afval te scheiden. Ook stuurden ze een budgetplan naar de directie van verschillende leveranciers met daarin hun advies.

Het resultaat mag er zijn. Binnenkort plaatst Marcanti mooie gescheiden afvalbakken in onze school. Marcanti wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere scholen die ook een steentje willen bijdragen aan een duurzame toekomst… 

Het Marcanti College vindt het belangrijk dat leerlingen ondernemerschap ontwikkelen. Het begint allemaal in het jaar 2009 met het project International Business. Handel & Verkoop leerlingen worden hierbij extra uitgedaagd tijdens lessen ondernemerschap. Wegens groot succes van dit project, start Marcanti in 2011 met de businessklassen. Hierbij kiezen vmbo-leerlingen – basis/kader/theoretische leerweg – aan het einde van de 2e klas voor 2 uur per week, 2 jaar lang ondernemerschapslessen te volgen. Sinds vorig schooljaar is het ook mogelijk om de leerlingen van de business-klassen (vmbo-tl) door te laten stromen naar een business-vak op de havo: het vak Management & Organisatie.

Sultan Göksen, Docent Economie/M&O, Projectontwikkelaar International Business & de BusinessklasTerug naar de nieuwsbrief